Isäni käytti emalivuokaa moneen eri ruokaan. Siinä tehtiin muun muassa merimiespihvejä, makaroni- ja silakkalaatikkoa. Niinpä halusin jatkaa isäni perinteitä ja nappasin emalivuoan itselleni. Ensimmäiseksi valmistin siinä broilerinleikkeitä uunissa.
Vuoan pohjassa on Finelin leima eli se on vahvaa ja perinteistä suomalaista emalia. Fineliä valmisti silloiseen Wärtsilä-konserniin kuulunut Arabia (1947-1990).
En olekaan koskaan valmistanut broilerinleikkeitä kokonaisina vaan olen ne leikannut suikaleiksi ja paistanut pannulla. Olikin varsin jännittävät paikat, kun ensimmäistä kertaa käytti emalivuokaa ja samalla piti saada myös kypsät, mutta ei kuivahtaneet broilerinleikkeet. 😉
Laitoin vuoan pohjalle oliiviöljyä, mangocurrya ja pippurista yrttiseosta. Pyörittelin leikkeitä hieman öljy-mausteseoksessa ja leikkeiden pinnalle ripottelin hieman suolaa.
Uunin laitoin 200 asteeseen ja grillivastukselle. Sain ohjeeksi pitää leikkeitä uunissa 15-20 minuuttia, mutta loppujen lopuksi ne taisivat olla ehkä 25-30 minuuttia uunissa. Välissä jouduin hieman leikkelemään niitä, jotta näin lihan värin sisältä.
Broilerinleikkeistä tuli uunissa täydelliset vaikka itse sanonkin. Ja vielä ekalla kerralla onnistui. Niin ja sillä emalivuoalla! Hih! 🙂
Emalivuoka kestää uunin lisäksi myös konepesua. Vuosien mittaan vuokaan on tietenkin tullut pinttymiä ja kulumajälkiä. Ajattelin kokeilla, josko Universal Stonella saisi hinkattua vanhoja pinttymiä irti…
Mitä tykkäätte emalista, sen uudesta tulosta ja käytättekö itse emalia ruoanvalmistuksessa tai muutoin?