Olen aina pitänyt vanhanaikaista pannukahvia maultaan parempana kuin kahvinkeittimellä tehtyä suodatinkahvia, mutta pannunkahvin vaivaalloisempi valmistustapa on saanut minut tyytymään lähes itsestään valmistuvaan suodatinsumppiin. Eräs vanhempi rouva kuitenkin näytti minulle kädestä pitäen kuinka vaivatonta pannukahvin valmistus oikeasti onkaan ja näin todisti luuloni vääräksi. Tästä oppineena ostin itselleni teräksisen Opan Mari-kahvipannun ja siirryin marraskuun alussa juomaan kahvini pannussa valmistettuna.
Vanhan ajan pannukahvin valmistaminen
Otin tänään sekunttikellolla aikaa kauanko kahden kupillisen kokoisen pannukahvimäärän valmistuksessa kestää. Fyysisessä puuhastelussa kiehumisaikoineen meni 1 min 55 sec, jonka jälkeen kahvin hautuminen kesti vielä 4 minuuttia. Kokonaisaika herkulliselle wanhanajan kaffelle on hieman vajaa 6 minuuttia, joka ei mielestäni ole lainkaan huono tulos paremmasta makunautinnnosta.
Valmistusaikaan vaikuttaa luonnollisesti valmistettavan kahvin määrä ja liesityyppi. Yhteen kupilliseen tarvittava 2,5dl vesimäärä kiehahtaa nopeammin kuin koko pannullinen ja induktiolevy kiehauttaa suurenkin määrän vettä ennätysvauhdilla valurautalevyyn verrattuna.
Alla minulle opetettu ohje maukkaan pannukahvin valmistukselle, annos kaksi kupillista yksin tai yhdessä nautittavaksi:
1. Kaada pannuun 5dl raikasta ja kylmää vettä.
2. Anna veden kiehahtaa ja ota pannu pois levyltä lisätäksesi joukkoon kahvinpurut.
3. Mittaa pannuun kaksi kahvimitallista pannujauhettua kahvia per kuppi, eli yhteensä 4 mittaa.
4. Sekoita kevyesti ja laita pannu takaisin levylle.
5. Nyt tarkkana! Anna kahvin kiehahtaa niin että kahvi alkaa kuohumaan, mutta varo ettei kahvi kuohu pannusta yli. Yksi kuohahdus riittää, älä keitä kahvia. Ota pannu välittömästi kuohun jälkeen pois liedeltä.
6. Sekoita pohjaa myöten kevyesti ja laita pannun kansi paikoilleen. Anna hautua rauhassa 3-5 minuuttia.
Vinkki: Jos sinulla on kova kiire etkä ehdi odottelemaan hautumisaikaa, saat purut painumaan alas huuhtelemalla kuuman pannun kyljet kylmän vesihanan alla.
7. Kun kahvi on hautunut, kaada ensimmäinen pieni loraus kahvia altaaseen jotta nokkaporoja ei päädy kuppiin. Tämän jälkeen kahvi on valmista tarjoiltavaksi, joko kuppeihin tai erilliseen tarjoilupannuun kaadettuna.
Aitoa vanhan ajan kahvia
Pannukahville on olemassa useita valmistusohjeita, joissa hyvin yleisesti ohjeistetaan kaatamaan pannukahvia kuppiin ja takaisin pannuun ennen hautumisaikaa. Tämä on makukysymys kuka haluaa mitenkin kahvinsa valmistaa. Itse keittelen kahvini tällä vanhalta rouvalta oppimallani helpolla ohjeella ja hyvvöö tulloo.
Illalla tulossa hyllypähkäilypostausta, tajusin nimittäin toissapäivänä että olen alkanut katumaan yhtä tekemääni muutosta. 😀
Heipat hetkeksi!
Comments are closed.